top of page
  • Yazarın fotoğrafıNevsu

ARITILMIŞ SUYUN 21 ŞAŞIRTICI YARARI

Güncelleme tarihi: 10 Tem 2022

Eğer musluk suyunun kalitesinin arttırılamayacağını düşünüyorsanız bu yazı size hitap etmiyor demektir. 2016 yılındaki Tüketici Konseyinde katılımcıların yalnızca %38’i musluk suyunun tat ve koku bakımından kaliteli olduğunu söyledi.



Her ne kadar içme sularımız kaliteli olsa da musluk suyunun zararlı maddeler içerdiğini inkâr edemeyiz. Musluk suyunda bulunan ağır metaller ve klor gibi temizleyici kimyasallar kötü koku ve tatlara neden olabilir. Bu duruma ek olarak, musluk suyunda bulunan bu zararlı maddeler istenmeyen sağlık sorunlarına sebep olabilir. Musluk suyunun hiçbir zaman%100 güvenilir olmadığını öğrendik. Şimdi de şişelenmiş suyun ideal bir çözüm olduğunu düşünebilirsiniz, ancak bunun hem bütçenize hem de çevreye olan zararını göz önünde bulundurup içme suyunuzun en iyi standartta olması için bir su arıtıcısı edinmelisiniz.


İşte su arıtmanın size sağlayacağı 21 fayda:


1.Musluk suyu kokudan arındırılır


Hiç mutfak musluğunuzu açtığınızda ortaya yayılan kokuyu fark ettiniz mi? Musluk suyu çeşitli kimyasallarla bir takım işlemlerden geçirilir ve bu süreçte ağır metallere maruz kalır. Bu da içme suyuna neredeyse dayanılmaz bir koku ve tat verir, kokunun şiddeti bölgenizdeki su kalitesine bağlı olarak değişebilir. Bu durumda su arıtıcısının sağlayacağı en iyi yararlarından biri de size bu kötü kokuyu geçmişte bırakma ve temiz içme suyunuzun keyfini çıkartabilme fırsatı vermesidir.


2. Musluk suyu klordan arındırılır


Klor, ülkemizde de su kaynaklarını temizlemek için kullanılan en yaygın kimyasaldır. Klorun sudaki bakterileri ve hastalıkları temizlemede önemli bir rolü olsa da kullanılan en düşük oranı bile az önce bahsettiğimiz musluk suyu kokusunun artmasına sebep olabilir. Amerika Birleşik Devletleri Çevre Kalitesi Kurulunun yaptığı araştırmaya göre klorlu içme suyu tüketen insanların kansere yakalanma ihtimali diğerlerine göre %93 daha fazladır. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmalarına göre klorlu içme suyu tüketenlerin, hayatının yarısında klorlu suyla temas etmemiş insanlara göre mesane kanserine yakalanma ihtimali daha fazla.


3. Şişe sudan tasarruf sağlayabilirsiniz


Günümüzde çoğu insan içme sularını pet şişelerde taşımayı tercih ediyor. Fitness kültürünün de yaygınlaşmasıyla, tüketilen pet şişe miktarı arttı. İnsanların zararlı gazlı içecekler yerine su tüketmesi sağlık açısından her ne kadar olumlu olsa da pet şişe satın almak uzun dönemde bütçeye zararlıdır. Sürekli şişe su almak, arıtma su tüketmekten 30 kat daha pahalı olabilir. İster paket halinde ister her gün tek tek alın, arıtma suyun litresine ödediğiniz paradan daha çok harcayacaksınız. Su arıtma, maddi yararının yanında size evdeki musluğunuzdan, şişelenmiş suyla aynı tada sahip su içme fırsatını sağlayacak.


4. Plastik “ayak izini” azaltır


Ambalajlı içme suyu sektöründeki artışla ilgili en büyük sorun çevreye olan zararıdır. Dünya çapında her dakika 1.000.000 plastik şişe satılmakta ve 2016'da satılan 480 milyar plastik şişenin sadece yarısından azı uygun şekilde geri dönüştürülmüştür. Halen tüketilmekte olan plastik şişeleri üretmek için her yıl 17 milyon varil petrol gerekiyor ve üretilen plastik miktarı şu an insanlıkla aynı ağırlıkta.

Uzmanlar, plastik kirliliği krizinin gelecekte gezegenimiz için küresel ısınma kadar büyük bir tehdit olabileceğini öne sürüyorlar. Evimizdeki musluk suyunu arındırarak tek kullanımlık plastik şişelere olan ihtiyacımızı ortadan kaldırabilir ve doğaya bıraktığımız “plastik ayak izimizi” azaltabiliriz. Filtrelenmiş suyun gezegeni kurtarmaktan daha iyi ne yararı olabilir ki?


5. Musluk suyundaki ağır metaller temizlenir


Musluk suyu kaynaklarında sağlığa zararlı ağır metaller bulunur. Cıva, kurşun, arsenik ve dioksin gibi zararlı maddelerin çoğuna şehir şebeke sularında rastlanır . Bu metaller su kaynaklarında her ne kadar az oranda bulunsa da su yoluyla tüketmenin etkilerinin ne olduğu tam olarak bilinmiyor.


6. Sıvı desteğini arttırır


Bir su filtresi, sadece zararlı maddeleri gidererek içme suyunu kaliteli yapmaz. Filtrenin kalitesine bağlı olarak suyunuzdan, standart musluk suyundan alacağınızdan çok daha yüksek bir sıvı desteği, yani hidrasyon, alabilirsiniz. Uluslararası Spor Beslenme Derneği Dergisi 2010’da yürüttüğü bir araştırma için iki grup kullandı ve iki hafta boyunca mineral bazlı alkali su içen grubun hidrasyon seviyesinin mineralize olmayan “plasebo su” adı verilen suyu içen gruptan daha yüksek olduğunu buldu.

Alkali filtreler, musluk suyunuzu mineral bakımından zenginleştirir ve pH seviyesini düzenleyerek musluk suyundan çok daha yüksek bir sıvı desteği almanızı sağlar.


© NEVSU 2019

#aritilmissu

29 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page